فک خزری زیبا و منحصربفرد
دریاچه خزر مکانی برای تفریح اکثر ما ایرانی هاست.اما خوب است بدانید که در فصل های بهار، تابستان و پاییز فک خزری از سواحل شمالی این دریا به سمت نواحی گرمتر یعنی ناحیه شمالی کشورمان کوچ می کند؟!فک خزری با نام علمی (Pusa caspica) و نام انگلیسی (Caspian seal) از زیباترین موجودات کره زمین است که در آب های شور دریاچه خزر زندگی کرده و تنها در فصل زمستان راهی نواحی برف و یخ شمالی این دریاچه بزرگ می شود. طول فک خزری در صورت رشد کافی به حدود ۱ متر و نیم و وزنی در حدود ۸۰ کیلوگرم خواهد رسید.
بیشتر اهالی شمال کشورمان به فک خزری نام سگ آبی را داده اند. در این سال ها مرکز حفاظت از فک خزری در ایران که از سال ۲۰۱۰ فعالیت خود را شروع کرده، به آموزش صیادان و ماهیگیران در این زمینه پرداخته است. اگر می خواهید به تماشای این گونه بروید باید با این مرکز تماس برقرار کنید.مرکز حفاظت از فک خزری توسط خانم لنی هارت موسس مرکز بازتوانی و تحقیقاتی فک هلند، دکتر محمد مصطفی شاهی فردوس و دکتر امیر صیاد شیرازی در جزیره آشوراده تاسیس گردید. این مرکز فعالیت خود را در سواحل بندر ترکمن شروع و به توسعه فعالیت خود در طی این سال ها پرداخته است. به نحوی که در ابتدای سال ۲۰۱۸ می توان از دستاوردهای این گروه را مداوا و رهاسازی ۸۳ فک را در این دریا نام برد.
فک خزری موجودی است که نیاز به آب های خنک و سرد دارد و در این مورد بسیار گونه حساسی است. زمانی که آب دریا گرم می شود به اعماق شنا می کند تا بتواند با سرمای آب های اعماق دمای بدن خود را متعادل نگه دارد. این پستاندار در طول زندگی خود به جز زمان جفت گیری در آب زندگی می کند و تنها برای استراحت گاهی به ساحل می آید. تحرک او در خشکی بسیار کم است اما در آب بسیار ماهرانه و زیبا شنا می کند.
از نکات جالب راجع به این پستاندار اهمیت وجود او در چرخه دریای خزر و اکوسیستم آن است. مدفوع این جاندار باعث ایجاد یک چرخه و اکوسیستم در دریای خزر شده است که اگر نابود شوند نیز این چرخه از بین خواهد رفت. فک خزری که در واقه گونه ای از سرده فک های قطبی هستند، در بیم انگشتان دست و پایشان پرده ای دارند که توانایی شنا کردن این جاندار گوشت خوار را در دریا برای شکار بالا می برد.
فک ها بی گوش هستند اما همانند دیگر پستانداران شناگر درون دریا با ارتعاش امواج و از طریق سبیل های خودارتباط برقرار کرده و می شناسد.
فک در خشکی بسیار تنبل است، البته این کم تحرکیاش ناشی از حالت فیزیکی بدن اوست. یعنی پاهایش در انتهای بدن و امتداد دمش قرار دارند و این قضییه موجب میشود راه رفتن برایش سخت شود. پس خودش نمیخواهد تنبل باشد. اما فوک حیوان بسیار فعالی در دریاست. به کمک همین پاها سرعت میگیرد و با دستهایش تعادلش را حفظ میکند.
دانستنی های جالب فک خزری
فک خزری کور رنگ است و تنها رنگ سبز را می بیند.فک های خزری حواس شنوایی، بینایی و بویایی ضعیفی دارند.فک خزری تنها پستاندار و شناگر بزرگ دریای خزر است.نوزاد متولد شده این فک سفید رنگ است.فک خزری می تواند با سرعت ۳۰ کیلومتر بر ساعت در آب شنا کند.
فک در شبکه اجتماعی
می توانید این موجود زیبا را با #caspianseal در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.
منبع الی گشت