همه چیز درباره فندق
هنگامی که صحبت از محصولات کشاورزی و سوغات استان گیلان به میان می آید، ذهن ها اکثرا به سمت برنج درجه یک گیلانی، بادام خوش طعم آستانه، کلوچه های عطرآگین و چای مرغوب لاهیجان و زیتون درجه یک رودبار می رود. اما این گوشه ای از نعمات و برکاتی است که زمین حاصلخیز این خطه ی سرسبز شمال ایران در اختیار ساکنان این سرزمین می گذارد و محصولاتی در این دیار به عمل می آیند که شاید کمتر کسی آنها را بشناسد.
فندق، این خوراکی خوشمزه و سودمند از اصلی ترین میوه ها و محصولات باغات گیلان است و 85 درصد تولید و عرضه ی سالانه ی فندق ایران را تأمین می کند. وسعت باغ های زیر کشت فندق در گیلان 17 هزار هکتار است و از این نظر مقام چهارم را در دنیا دارد. برداشت فندق استان گیلان معمولا از ابتدای شهریور ماه آغاز می گردد و در انتهای این ماه تابستانی به پایان می رسد. البته کشت فندق در دیگر استان های کشورمان مانند مازندران و قزوین نیز رونق دارد و باغات الموت استان قزوین در کنار شهرستان های رودسر، تالش و آستارا، از مشهورترین مکان های کشت و برداشت این آجیل سنتی ایرانی هستند.
فندق علاوه بر مصارف داخلی، به کشورهای اروپایی و آسیایی نیز صادر می شود و در چرخه ی اقتصاد ایران و استان گیلان سهم دارد. در دنیا کشور ترکیه با بیش از 72 درصد تولید فندق، مقام نخست را از این حیث به خود اختصاص داده و ایتالیا و آمریکا در رده های بعدی قرار دارند.
برداشت فندق نیز به مانند دیگر برداشت های محصولات کشاورزی در ایران همراه با جشنی در پایان کار همراه بوده و مردم در انتهای کوشش و فعالیت خود، به شکرانه ی روزی و برکتی که بعد از یک سال زحمت نصیب آنان می شد، جشن برداشت فندق را برگزار می کردند. متاسفانه این جشن امروزه به صورت کمرنگ و تنها در نقاط معدودی گرامی داشته می شود و رونق گذشته را ندارد.