دنیای دانش
محقق ایرانی علت بیماری فضانوردان در فضا را کشف کرد
آغاز سفرهای فضایی نشان داده که احتمال بیمار شدن فضانوردان در خارج از جو کره زمین زیاد است. بررسی علمی یک ایرانی علت این مساله را مشخص کرده است.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از انگجت، تحقیقاتی که در این زمینه توسط پژوهشگران ناسا تحت سرپرستی دکتر افشین بهشتی عضو مرکز تحقیقاتی Ames ناسا، صورت گرفته نشان میدهد، سفر به فضا موجب تغییراتی در میتوکندری سلولهای بدن انسان میشود که بیمار شدن افراد را تسهیل میکند.
میتوکندری مخزن ذخیره سازی و تولید انرژی سلولهای بدن محسوب میشود و نقش حیاتی در حفظ سلامت بدن ایفا میکند.
به گفته افشین بهشتی، بررسیهایی که در جریان این تحقیق صورت گرفته نشان میدهد موشهایی که کارکرد میتوکندری سلولهای بدن آنها مختل شده، با مشکلاتی در چشم و کبد خود مواجه شده اند. تحقیقات مذکور حاکیست احتمال اختلال میتوکندری در خارج از جو زمین به علت نبود جاذبه افزایش مییابد و همین مساله عملکرد سیستم ایمنی بدن را با مشکلاتی مواجه میکند. بنابراین عفونتها و ویروسهای مضر راحت تر میتوانند به درون بافتهای مختلف بدن نفوذ کنند.
نمونههای جمع آوری شده از فضانوردان نیز نشان میدهد که میتوکندری سلولهای بدن آنها در مقایسه با افراد عادی مشکلات و اختلالات بیشتری داشته و هر چه مدت زمان اقامت در فضا بیشتر شود، این اختلالات افزایش مییابد.
بهشتی که تخصص وی بیوانفورماتیک است در این مورد تصریح کرده: مختل شدن عملکرد میتوکندری بدن انسان به خصوص در سفرهای فضایی طولانی مدت به ماه و مریخ میتواند خطراتی ایجاد کند. اما با مصرف دارو و برخی اقدامات احتیاطی میتوان این مشکلات را کنترل کرد تا فضانوردان بتوانند ماهها در عمق فضا مسافرت کنند.
اکتشافات تازه با پرتاب تلسکوپ فضایی چین
چین قصد دارد با پرتاب یک ماهواره ای تازه به فضا، تلسکوپ فضایی جدیدی را به خارج از جو کره زمین منتقل کند و دامنه تحقیقات علمی خود را گسترش دهد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سی جی تی ان، این تلسکوپ به پیشبرد تحقیقات چین در حوزه بررسی ویژگی های الکترومغناطیسی امواج گرانشی کمک خواهد کرد. پرتاب این تلسکوپ به فضا در ماه دسامبر انجام می شود.
بر اساس اعلام مرکز ملی علوم فضایی چین، تلسکوپ فضایی جدید چین GECAM نام دارد و از مرکز پرتاب ماهواره شیچانگ به فضا منتقل می شود. این مرکز در جنوب غربی چین و در استان سیچوآن واقع است.
در جریان این ماموریت دو ماهواره کوچک نیز به فضا منتقل می شود. این ماهواره ها برای شناسایی پرتوهای رادیویی سریع و پرانرژی، پرتوهای متنوع اشعه گاما و دیگر انواع تشعشعات مغناطیسی در فضا تلاش خواهند کرد.
چین امیدوار است این بررسی ها منجر به کشف اسرار جدیدی از عالم هستی و شناسایی اشیایی همچون ستاره های نوترونی، سیاه چاله ها و غیره شود. این کشور اعلام کرده طی سه تا چهار سال آینده باز هم ماهواره ها و تلسکوپ های فضایی تازه ای را برای انجام اکتشافات علمی به فضا پرتاب می کند.
آزمایش وانت شاسی بلند برقی قدرتمند جنرال موتورز
شرکت جنرال موتورز از آزمایش وانت شاسی بلند برقی قدرتمند خود خبر داده که دارای موتوری با قدرت هزار اسب بخار است. این آزمایش در میشیگان صورت میگیرد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از انگجت، این وانت برقی به نام هامر ای وی قرار است برای بررسی میزان کارایی و قدرت موتور در سرمای زمستان مورد آزمایش قرار بگیرد.
این وانت تمام برقی حدود ۱۱۲ هزار دلار قیمت خواهد داشت و امید میرود در سال ۲۰۲۱ روانه بازار شود. این وانت هم برای بیراهه نوردی و هم برای حرکت در جادههای عادی قابل استفاده است.
یکی از قابلیتهای مهم این وانت برقی شاسی بلند شتاب صفر تا صد آن است که برابر با ۳ دقیقه است. همچنین باتری این خودرو در عرض تنها ده دقیقه برای پیمودن مسیری ۱۶۰ کیلومتری شارژ میشود.
این خودرو به قابلیت رانندگی خودران نیز مجهز است و در بزرگراهها به طور خودکار و بدون نیاز به دخالت انسان حرکت میکند. با یک بار شارژ کامل باتری میتوان مسافتی ۵۶۰ کیلومتری را با این وانت برقی پیمود.