دنياي دانش
ضد آفتاب براي آسفالت
گروهي از محققان آلماني با همکاري گشتاسب چراغيان، محقق ايراني انستيتو مهندسي راه در دانشگاه صنعتي برانشوايگ آلمان روشي براي بهبود مقاومت قير در برابر اشعه فرابنفش يافتهاند. آنها معتقدند به وسيله يک نانوکامپوزيت جديد از جنس رس و سيليس پيروژنيک ميتوان اين مشکل را حل کرد.
بهبود کيفيت قير با کمک اين مواد يک فناوري سازگار با محيط زيست و ارزان قيمت است که ميتواند چشم اندازهاي جديدي براي ماندگاري بيشتر آسفالت در حوزه راه سازي ارائه دهد. دانش ما از واکنشهاي مولکولي ميان اين نانوذرات و قير مسيرهاي تازه اي براي استفاده از فناوري نانو در آسفالت فراهم ميکند.
ثبت بزرگترين رکورد صاعقه در جهان به طول 700 کيلومتر در برزيل
دو صاعقه جديد در برزيل توانسته است رکورد دار بزرگترين صاعقه در جهان از نظر طول و زمان باشد. سازمان هواشناسي جهاني WMO اين دو صاعقه را به عنوان بزرگترين طوفانهاي تندري در تاريخ تاييد کرده است.
صاعقه اول در 4 مارس 2019 در آرژانتين اتفاق افتاد که زمان آن 16.73 ثانيه بوده است. پيش از اين بيشترين رکورد مربوط به يک صاعقه در جنوب فرانسه با 7.74 ثانيه بود. صاعقه دوم در تاريخ 31 اکتبر 2019 در جنوب برزيل اتفاق افتاد که بيش از 700 کيلومتر طول داشته است و به عنوان خارقالعاده ترين صاعقه رکورددار است. رکورد قبلي با 321 کيلومتر مربوط به اوکلاهما در سال 2007 بوده است.
سخنگوي ارشد سازمان هواشناسي ميگويد: وجود چنين صاعقه هايي در طبيعت علاوه بر نشان دادن قدرت طبيعت نشان دهنده پيشرفت علمي در ارزيابي و اندازهگيري چنين اتفاقاتي است.
اندازه گيري چنين رويدادهايي در آينده ميتواند اطلاعات ارزشمندي را در تعيين محدوديت ها و در مقياس صاعقه ها در زمينهاي مانند مهندسي، ايمني و نگراني هاي علمي به وجود آورد.
سن "جهان" مشخص شد
ستاره شناسان دانشگاه اورگن(University of Oregon) آمريکا در مطالعه اخيرشان سن جهان را 12.6ميليارد سال تخمين زدهاند.
به گزارش ايسنا و به نقل از تک اکسپلوريست، مدل کيهان شناسي مهبانگ و بررسي دادههاي رياضي و مدل سازي محاسباتي به محققان در تخمين فاصله قديميترين ستارگان، رفتار کهکشانها و ميزان گسترش جهان کمک ميکند تا دريابند تمام اين اجرام چه زماني پديد آمدهاند.
محققان در مطالعات اخيرشان به بررسي مشاهدات اشعه باقيمانده از بيگ بنگ/مهبانگ پرداختند. نظريه مِهبانگ يا بيگ بنگ (Big Bang Theory) مدل کيهانشناسي پذيرفتهشده جهان، از کهنترين دوران شناختهشده و تکامل آن در مقياس بزرگ است. اين نظريه بيان ميکند که گيتي از يک وضعيت بسيار چگال(متراکم) نخستين آغاز شده و در گذر زمان انبساط يافته است. اين نظريه طيف گستردهاي از پديدههاي مشاهده شده را به خوبي توضيح ميدهد. از جمله اين پديدهها ميتوان به فراواني عناصر سبک اوليه، تابش زمينه کيهاني، ساختار بزرگ مقياس و قانون هابل اشاره نمود.
تبديل باتريهاي کهنه به کود و نجات طبيعت
محققان استراليايي در تحقيقات اخير خود توانسته اند باتري هاي قديمي را به کود تبديل کنند. اين روش براي رشد گندم در گلدان مورد استفاده قرار گرفت و موفقيت آميز بود.
به گزارش سرويس اخبار تکنولوژي تکنا، يک شرکت استرالياي براي تبديل باتذي هاي فرسود به کود، ابتدا عناصر روي و منگنز را از باتري ها بازيابي کرده و سپس با استفاده از گرده فلز آنها را به يک کود يا قابليت ميکرومغذي تبديل کرده است. شرکت ليتيوم استراليا موفقيت اين آزمايش را با پروروش گندم در گلدان و استفاده از اين کود نشان داد.
کاوشگر مريخ چيني در فضا
نخستين مريخ کاو چين که 23 ژوئيه(2 مرداد) پرتاب شد، در شرايط مطلوبي به مسير خود ادامه ميدهد.
اين کاوشگر از حوزه تاثير گرانش زمين خارج و وارد مدار انتقال از کره زمين به مريخ شده و بيش از 1.5 ميليون کيلومتر از زمين فاصله گرفته است.عکس ارسالي از مريخ کاو چين تصوير سياه و سفيد زمين و ماه را هر دو به شکل هلال نشان ميدهد که در جهان گسترده با يکديگر همراه هستند.
آژانس فضايي ملي چين با اشاره به اينکه اندازه گيري، کنترل و رديابي اين کاوشگر از زمين به صورت دقيق در حال انجام است و کنترل پرواز و دريافت دادهها هم مشکلي ندارد گفت: اين مريخ کاو در حال حاضر در شرايط پرواز مناسب و داراي تعادل انرژي طبيعي و شرايط کار است.
چين در تلاش براي رسيدن به فعاليتهاي فضايي رقيب خود يعني آمريکا و تاييد جايگاهش به عنوان يک قدرت بزرگ جهاني، ميلياردها دلار در ماموريت بين کهکشاني به سياره مريخ سرمايه گذاري کرده است.
ماموريت چين به مريخ از جمله شامل چند پروژه جديد فضايي است که اين کشور دنبال ميکند و شامل قرار دادن فضانوردان چيني در کره ماه و برخورداري از يک ايستگاه فضايي تا سال 2022 است.